Ev sunucusu kurmak için aslında bir çok sebep var. Evinizde dosya paylaşımı, yazıcı paylaşımı, medya akışı, yedekleme, reklam engelleyici, akıllı ev sistemleri gibi alanlarda ev sunucunuzu kullanabilirsiniz.
Artan sunucu maliyetlerinden dolayı elektrik tüketimi az olan mini PC’lerin evlerde sunucu (home server) olarak kullanımı oldukça yaygınlaştı.
Tek cihaz üzerinden sanallaştırma yapılarak bir sürü sanal sunucu ile istediğiniz sunucuyu kurabiliyorsunuz.
İçerik Tablosu
Ev Sunucusunda Neler Kullanabiliriz?
Bu durum sizin ihtiyacınıza göre değişiklik göstermektedir. Örneğin yazılım konusunda hevesliyseniz kendinize geliştirme ortamı kurabilirsiniz. Akıllı ev sistemlerine meraklıysanız home assistant kurabilirsiniz. İşte ev sunucusunda kullanabileceğiniz fikirler.
Proxmox
İlk maddeye proxmox yazma sebebim sunucu olarak kullanacağınız bilgisayarı sanallaştırma yaparak içine aşağıdaki bahsedeceğim yazılımları kurabilirsiniz. Proxmox açık kaynak kodlu ve ücretsiz kullanabileceğiniz bir platformdur. Kurulumu ve kullanımı oldukça basittir.
Proxmox, sanal makinelerin (VM’ler) ve konteynerlerin (LXC ve Docker) oluşturulması, yönetilmesi ve izlenmesi için bir web tabanlı arayüz sağlar.
Pi-hole
Pi-hole, evdeki veya küçük işletmelerdeki ağlarda reklamları ve istenmeyen içerikleri engellemek için kullanılan bir yazılımdır.
Pi-hole, DNS (Domain Name System) sunucusu olarak çalışır ve ağdaki tüm cihazların internete erişimini kontrol eder. Bu, reklam ve istenmeyen içeriklerin engellenmesini sağlar.
Pi-hole, Raspberry Pi gibi düşük maliyetli bir bilgisayar üzerinde çalıştırılabilir ve genellikle ev ağlarında kullanılır. Pi-hole, reklam engelleme ve çocukların internet erişimini kontrol etme gibi işlevler sunar.
Modeminizin DHCP ayarını kapatıp IPleri pi-hole üzerinden dağıtmanız yeterli olacaktır. Ayrıca modeminizin DNS ayarını pihole ipsi olarak ayarlarsanız DNS’inizi pihole üzerinden kolayca yönetebilirsiniz.
Home Assistant
Evinizdeki akıllı cihazlarınızı tek yerden yönetmenizi sağlayan home assistant size yeni hobiler kazandırabilir.
Home Assistant, açık kaynaklı bir akıllı ev otomasyon platformudur. Home Assistant, birçok farklı cihaz ve hizmeti bir araya getirerek ev otomasyonunu merkezi bir kontrol paneli üzerinden yönetmeyi sağlar.
Örnek olarak masaüstü bilgisayarımı Wake On Lan ile uzaktan açabiliyorum ve RPC shutdown ile uzaktan kapatabiliyorum.
Birçok farklı cihaz ve hizmetle entegre olabilir, bu da kullanıcıların evlerindeki ışıkları, termostatları, güvenlik kameralarını, medya oynatıcıları ve daha fazlasını tek bir yerden kontrol etmelerini sağlar.
Home Assistant, kullanıcıların kendi otomasyon senaryolarını oluşturmasına ve özelleştirmesine olanak tanır. Bu, kullanıcıların evlerindeki cihazları belirli koşullara veya zamanlara göre otomatik olarak kontrol etmelerini sağlar.
OpenVPN
Evinize VPN sunucusu kurarak evinizden uzakta olsanız bile evinizin interneti üzerinden dolaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca kurduğunuz sanal sunucuları dışarı kapatıp güvene alabilirsiniz. VPN yaptığınızda bağlanıp sunucularınızı yönetebilirsiniz.
OpenMediaVault
Evinize bir NAS sunucusu kurmak istiyorsanız OpenMediaVault işinizi görecektir. TrueNAS gibi alternatifleri var ancak kullanımı ve kurulumu oldukça basit olduğu için tercih ediyorum.
OpenMediaVault (OMV), açık kaynaklı bir ağ depolama çözümüdür. OMV, kullanıcıların evlerinde veya küçük işletmelerde ağ depolama sunucusu oluşturmalarına olanak tanır. OMV, bir web tabanlı arayüz üzerinden yönetilir ve kullanıcıların dosyaları paylaşmasına, yedeklemesine ve yönetmesine olanak tanır.
CUPS
Evinizdeki yazıcınızda ağa bağlanma özelliği yoksa eğer CUPS ile ağ üzerinde paylaşım yapabilirsiniz.
CUPS (Common Unix Printing System), Unix benzeri işletim sistemlerinde yazıcı yönetimi için kullanılan bir sistemdir. CUPS, yazıcı sürücülerini, yazıcı kuyruklarını ve yazıcı işlemlerini yönetmek için kullanılır. CUPS, bir web tabanlı arayüz üzerinden yönetilir ve kullanıcıların yazıcıları eklemesine, kaldırmasına ve yapılandırmasına olanak tanır.
Nginx Proxy Manager
Evinizdeki ağ içinde veya evinizin dışına bir web sunucusunu dağıtmak istiyorsanız nginx proxy manager kullanabilirsiniz.
Nginx Proxy Manager, Nginx web sunucusunu temel alan açık kaynaklı bir proxy yönetim aracıdır. Bu araç, kullanıcıların web sitelerini ve uygulamalarını yönetmek, yönlendirmek ve güvenli hale getirmek için bir arayüz sağlar.
Kullanabileceğiniz Diğer Platformlar
Listeyi sürekli güncelleyeceğim.
- Nextcloud: Kişisel bulut depolama ve dosya paylaşımı için bir yazılımdır.
- OwnCloud: Nextcloud’un bir türevidir ve aynı işlevleri yerine getirir.
- Plex: Medya dosyalarınızı organize etmek, akış yapmak ve paylaşmak için kullanılan bir platformdur.
- Emby: Plex’e benzer bir medya sunucusudur.
- Docker: Konteynerleştirme platformudur ve uygulamaları izole edilmiş ortamlarda çalıştırmanıza olanak tanır.
- GitLab: Kendi Git sunucunuzu barındırmak için kullanılabilir.
Benim Kullandığım Ev Sunucusu Cihazları:
Techstorm Gpx Intel Core I7 1360P 16GB DDR5 Ram 500GB SSD
13. nesil Intel i7-1360P işlemcisine sahip bu cihaz 4 performans ve 8 verimlilik odaklı işlemci çekirdeğine sahiptir. Sanal sunucunuzda 16 çekirdek olarak kullanabiliyorsunuz. İçerisine proxmox kurdum ve şuan içinde 11 adet sanal sunucu var. Bunlardan birisi Windows ve gayet akıcı çalışıyor. Boştayken 25w elektrik çekiyor.
Gigabyte GB-BACE-3160
Yıllar önce ikinci el olarak almıştım. Denemeler yapmaya başladım ve ilk proxmoxu bunun üzerine kurup deneyimledim. Celeron işlemciye rağmen gayet verimli çalışıyor. Boştayken 20w elektrik çekiyor.
Raspberry Pi 4 4GB
İçine home assistant kurdum yıllardır sorunsuz çalışıyor.